-16 april 2021-

 

Dyslexie

 

“Conny, we hebben de dyslexie- verklaring binnen hoor”.

Ongeveer een jaar nadat ik haar zoon gecoacht heb krijg ik van moeder dit bericht.

“Wat fijn”, zeg ik “of niet?”

“Jawel, zeker fijn. Maar ook eigenlijk toch niet verwacht. Hij zei nog dat de test zo goed ging”.

 

Ik herken dit. Een aantal jaren eerder heb ik hetzelfde meegemaakt met mijn dochter. Op de middelbare school is er toen, op mijn verzoek, een dyslexie- test afgenomen. En waar dat vroeger voor mijn gevoel redelijk makkelijk ging gaat daar eerst een stuk extra begeleiding aan vooraf.

Drie maanden lang wordt er gewerkt aan de leesvaardigheid. Geoefend en gekeken of er vooruitgang in zit. Wanneer dat na deze periode niet zo is, is het mogelijk om een doorverwijzing te krijgen voor een dyslexie test. Wat bij ons ook gebeurde.

Op de basisschool was er nooit aan dyslexie gedacht. Ondanks dat ik herhaaldelijk had aangegeven dat het in de familie zat. Dat ik voelde dat er iets in zat wat er niet uitkwam. Het was puur een gevoel. Met af en toe een taalfout. Maar ja, maakt niet iedereen die? Zeker wanneer je veel en snel typt bijvoorbeeld. Of veel op whatsapp zit. Veel gebruik maakt van afkortingen.

Ook ik had precies dezelfde ervaring als deze moeder. Een kind dat vertelde dat de test meeviel, dat het best makkelijk was. Maar toch een diagnose dyslexie kreeg. Ook bij deze moeder was het nooit eerder in haar opgekomen dat haar zoon weleens dyslexie zou kunnen hebben.  Totdat ik het aankaartte tijdens de coaching van haar zoon. Hij was bij mij omdat er niet uit kwam wat er in zat. Het thuis wel lukte om alle lesstof van binnen en van buiten te kennen en op de toets onvoldoendes te halen.

“Ja, bijzonder hé. Ik denk toch dat ze op de een of andere manier het compenseren door hun intelligentie of het opslagvermogen in hun hersenen. Ze leren allebei op zich makkelijk en moeilijke woorden kunnen ze dus makkelijk opslaan. Waarschijnlijk zonder dat ze daar bewust mee bezig zijn. En af en toe piept er dan een taalfoutje tussendoor. Zo zeldzaam dat we het niet in de gaten hebben’.

Herken jij dit nu ook? Heb je ook het gevoel dat er meer in je tiener zit dan eruit komt? Ik ga graag met jullie op onderzoek uit naar de oorzaak hiervan.  Zodat ook jouw kind weer ontspannen zichzelf kan zijn. Meer informatie over mijn werkwijze en mij kun je vinden op www.Zichtbaar-Kind.nl. Mocht je dit aanspreken en je wilt graag eens (vrijblijvend) kennis maken. Dat kan! Je kunt me dan bereiken via 06-20816773 of via info@zichtbaar-kind.nl