Survival off the fittest? Schooljaar 20/21

- 16 september 2020-

 

Ik maak mij op het moment ernstig zorgen over het verloop van dit schooljaar. Wordt het het jaar van de survival of the fittest? Wordt er straks niet naar capaciteit gekeken maar gaan die kinderen over naar een volgend schooljaar die het minste ziek zijn geweest, het minst snel verkouden zijn, het minst snel alles om zich heen oppikken? Diegene die zich het meest aan de regels houden door juist als ze iets hebben opgepikt hun verantwoordelijkheid te nemen en thuis te blijven? Wanneer ze koorts hebben écht wachten tot ze 24 uur klachtenvrij zijn en pas dan weer naar school gaan? 

Waar er voor de zomervakantie nog zorgen waren over achterstand op scholen denk ik zelf dat deze achterstand pas nu werkelijkheid gaat worden. Immers, van maart-juli zat ieder kind in ongeveer dezelfde situatie. In ieder geval in dezelfde situatie als zijn/haar klas- en schoolgenoten. Je kreeg les online van een docent (of niet) maar dat was voor ieder kind in die klas/school gelijk. Of deze manier van lesgeven nu bij je paste of niet, dat was een ontdekkingstocht, maar iedereen had de mogelijkheid om daadwerkelijk les te krijgen, een docent vragen te stellen, contact te hebben met klasgenoten...Er was geen ongelijkheid binnen de klas of school. 

Wat ik nu zie gebeuren is dat de kinderen die verkouden zijn, koorts hebben of één van de andere symptomen die alarmerend zijn , thuis blijven, uitzieken of actie ondernemen maar dat ondertussen de klas wél verder gaat met lessen, uitleg, huiswerk bespreken. Met daarbij de verwachting dat het kind dat thuis blijft zélf zijn huiswerk maakt, uitleg opzoekt, vragen stelt aan klasgenoten die wél aanwezig waren. Er wordt zo een groot beroep gedaan op de zelfstandigheid van iedere middelbare scholier, niet alleen op diegene in de bovenbouw maar ook die brugklasser die net dat stapje naar meer zelfstandigheid, een andere school, een andere klas maakte. 

Naar mijn mening ontstaat er zo een situatie die in de kern ongelijkheid creëert. Juist achterstand in de hand werkt.

Een mogelijke oplossing zou zijn om zowel fysiek les als online/live lessen te laten geven door de docent. Net als bij het hoger onderwijs en de universiteit kinderen vanuit huis hun lessen te laten volgen. Ik begrijp dat dat op dit moment nog niet mogelijk zou zijn waarbij vooral de privacy van de docent beschermd wordt (wat ik overigens ook begrijp, zeker na het kijken van het programma 100 dagen voor de klas). 

Maar er zou toch een oplossing moeten zijn....zodat dit schooljaar niet letterlijk het jaar wordt van 'survival off the fittest'....

Ik ben benieuwd, hoe is dat bij jouw kind op de middelbare school geregeld?