Weer naar school; 5 tips om je tiener weer op weg te helpen

- 28 februari 2021-

Als er iets is wat onze tieners leren van deze tijd dan is het wel flexibel zijn en schakelen. Alle soorten en vormen van onderwijs zijn wel gepasseerd dit jaar.

 
Ik neem jullie nog even mee in onze ervaring als gezin het afgelopen jaar. Tijdens de 1e Lock down in het onderwijs bleef iedereen thuis. Het was nog even spannend of de scholen wel of niet dicht zouden gaan maar uiteindelijk werd besloten dat dat beter was. Er was geen onderwijs, van online les was nog geen sprake want geen ervaring (en ook een stukje weerstand). Het niet naar school moeten voelde als één grote verlengde vakantie waarin er tijd was voor extra dingen waar mijn meiden anders nooit aan toe kwamen. Wat uitslapen, koken & bakken, voor het eerst weer echt even naar buiten zonder tijdsdruk. Heerlijk weer en ze pakte spontaan hun skateboard op om te gaan oefenen. Stiekem was ik ook wel blij met onze meiden thuis want wij lagen allebei ziek op bed en waren tot niks in staat. Ondanks de ernstige situatie buiten de deur en de spannende situatie binnenshuis heerst er ook een gevoel van nieuwigheid en rust. Deze rust deed mijn tieners goed.
 
Ondertussen werd er op school hard nagedacht over online les en hoe dat in te vullen. Gelukkig mochten de scholen weer even open (en had je pech als je in thuisquarantaine moest en dus geen les kon volgen live) maar daarna werd het toch echt dagelijks online les. Nog wat onwennig voor de docenten (met af en toe een kind of huisdier in beeld) en puberende tieners (het uitproberen van verschillende achtergronden of je profielnaam veranderen in disconnected) werd een eerste stap gezet richting les geven. Voor beide partijen dus enorm wennen. En waar de een het heel goed deed op de kortere online lessen en minder lange schooldagen vond de ander het lastig om het zelf studeren op te pakken.
 
Maar dat nieuwe dingen ook snel wennen en leerzame ervaringen zijn bleek tijdens de 2e Lock down. De kwaliteit van de online lessen verbeterden, de docenten richtten hun lessen anders in (duidelijk geleerd van de 1e keer). Er was goed nagedacht over wat wél werkt en wat niet werkt, andere lesvormen werden ingezet en online programma’s anders benut. Dat elk nadeel zijn voordeel heeft bleek wel toen er vanwege de weersomstandigheden niemand naar school kon komen; het online lesgeven werd zó weer opgepakt en voortgezet.
 
Vanaf maandag 1 maart is er voor onze tieners (en docenten) weer een nieuwe situatie. De overheid heeft besloten dat iedereen minimaal 1 dag in de week naar school moet kunnen. Bij ons is dat opgelost door een klas te splitsen en ze om en om naar school te laten gaan. Er wordt dus weer een stukje flexibiliteit gevraagd. Van docenten maar ook van jouw tiener en van jou als ouder.
 
Hoe kun jij dit voor je tiener in goede banen leiden?
1. Bespreek met je tiener hoe hij/zij zich voelt bij deze verandering. Vraag naar waar hij/zij tegen op ziet, waar naar uitgekeken wordt. Natuurlijk kun je kijken of je je tiener ergens bij kan ondersteunen maar je hoeft het niet op te lossen. Het is wat het is, het gaat erom dat ze even het verhaal kwijt kunnen.
2. Bekijk samen de planning voor de komende week. Wanneer wordt hij/zij op school verwacht, waar moet aan gedacht worden om mee te nemen, wat moet voorbereid worden?
3. Zijn er nog ‘vrije’ dagen in de week wanneer je tiener niet naar school hoeft? Wat gaat hij/zij dan doen? Maak samen een schema voor deze dagen. Vergeet hierbij niet de pauzes en een beloning tussendoor of aan het einde van de dag.
4. Er mag ook weer gesport worden, neem dit ook mee in de planning
5. Bij ons werkt een planbord op een centrale plek (de keuken) heel goed. Aan het begin van de week vul ik daar alles op in, van sporten tot wat we eten. Ik zie weleens dat er een agenda gebruikt wordt of een familie planner. Maar juist door het zo in het zicht te hebben creëer je onbewust een beter overzicht.
 
En vergeet niet; ook dit is weer een nieuwe situatie. Zeker als je kind daar gevoelig voor is kan het zijn dat er emoties (denk aan boos, chagrijnig, bloed onder je nagels vandaan halen maar ook huilen, ruzie zoeken, geïrriteerd zijn) los komen. Misschien niet direct maar in de loop van de komende week of zelfs nog later.
 
Hopelijk heb ik jullie met deze tips een stukje op weg kunnen helpen. Mochten jullie er samen niet uitkomen voel je dan welkom om contact op te nemen (info@zichtbaar-kind.nl).
 
Ik kijk dan graag met jullie mee zodat ook jouw tiener zo snel mogelijk weer ontspannen zichzelf is.