Afgeleid 2

Afgeleid zijn.....Veel kinderen hebben moeite om hun concentratie vast te houden. Niet alleen bij het maken van hun huiswerk. Maar ook bijvoorbeeld in de klas. Soms raken ze afgeleid omdat de lesstof ze op dat moment niet zo interesseert. Ze vinden de lesstof niet interessant, (denken) het al te weten of hebben het al eens gehoord. Ze laten zich dan makkelijker afleiden met als gevolg dat ze informatie missen, de leerkracht niet meer kunnen volgen en daarmee de draad kwijt zijn. Wanneer kinderen dit op zichzelf betrekken kan hen dit een gevoel geven van twijfels over hun capaciteiten. 

Lees meer »

Achterstand

De afgelopen tijd kwamen er geluiden naar buiten dat kinderen een achterstand zouden hebben opgelopen. Een achterstand vanwege het 'thuis onderwijs', dat zij zouden krijgen van hun ouders, de lessen die nu digitaal verzorgd werden en de mindere contacturen tussen leerkracht en leerling.

Lees meer »

Weer naar school

Vorige week 'mochten' de eerste kinderen weer naar school. Stapsgewijs, in groepjes. in halve dagen, in halve klassen en met speciale routes. Na een periode van thuis zijn, onzekerheid, aanpassen, veranderingen, wéér aanpassen, ouders thuis en soms ook niet. 

Lees meer »

Beelddenker

Soms heb je bij je kind het gevoel dat er niet uit komt wat er in zit. Je weet dat het slim genoeg is, alleen heeft het een hekel aan stil zitten, grote behoefte aan bewegen en is snel afgeleid. In de klas komt het kind dan niet tot zijn recht omdat het daar voornamelijk stil moet zitten maar grote kans dat het wel leert door te doen, te ervaren en te bewegen tijdens het leren; de beelddenker!

Lees meer »

Afgeleid

Voor sommige kinderen is concentreren écht een opgave. Ze wiebelen en friemelen in de klas (nee dit is geen desinteresse, het is juíst een poging om zich te concentreren). Ook voor middelbare scholieren kan thuis alleen leren een pittige klus zijn. Gelukkig is er wel het een en ander aan te doen, zijn er methodes en trucjes om je concentratie te verbeteren en anders met je huiswerk om te gaan.

Lees meer »

Naar de peuterspeelzaal

Voor het eerst naar 'school', de peuterspeelzaal. Het kan best een grote stap zijn. Voor je kind valt het misschien wel mee, die verheugt zich erop om nu 'eindelijk' echt naar school te mogen. Maar voor jou als ouder.....Ik vond het zelf best lastig. In eerste instantie leek het me heel prettig, even niets. Maar uiteindelijk kwam er die eerste dag niet veel uit mijn handen.

Lees meer »

Voor het eerst naar school

Het is altijd bijzonder wanneer je kind op 4-jarige leeftijd naar de basisschool mag. Maar zeker in deze tijd, waarbij je als ouder alleen maar mee mag tot het 'hek', de juf je kind buiten ontvangt en je niet even stiekem kunt meekijken in de klas, is het helemaal bijzonder. 

Lees meer »

Examen 2020

Was je in 2020 eindexamenkandidaat? Grote kans dat je examens anders verliepen dan je je had voorgesteld. 

Lees meer »