Nieuw: De Brugklasclub!

Gaat jouw kind binnenkort (schooljaar '22-'23) naar de brugklas? En vinden jullie dat allebei best spannend?

Dan is de Brugklasclub een fijne plek!

 

De Brugklas....Hoe kan het dat jouw kind nu al in groep 8 zit? Terwijl het afscheid van groep 8 steeds dichterbij komt herinner je je nog als de dag van gisteren dat je hem/haar voor het eerst naar school bracht. Naar groep 1 waar het echte leren nog niet begon maar waar je kind wel de hele dag aanwezig was. Om, op een nog wat ongedwongen manier, kennis te maken met school. Je mocht nog mee de klas in, een boekje voorlezen of een spelletje doen. Kennis maken met letters, spelen in de bouwhoek, de dagen die een kleur hadden. Nieuwsgierig je kind weer ophalen aan het einde van de dag. Zou hij/zij het naar zijn zin gehad hebben? En zouden er wal wat vrienden gemaakt zijn? Hoe zou het samen spelen gaan? En hoe zou het zijn met zijn energie? Moe of juist extra druk? Wat zou je graag zo af en toe even om het hoekje gekeken hebben.

Ahh.....Spannend! De Brugklas...

En nu....nu is het al weer tijd om afscheid te nemen van de basisschool. De jaren zijn voorbij gevlogen. Van een kleuter naar een steeds meer zelfstandig schoolkind naar nu weer de jongste van de school. Een nieuwe school met andere vakken. Een hele andere dagindeling, geen lunch meer thuis, veel verschillende leraren op een dag. Die je niet meer bij de voornaam noemt of meester of juf. Maar met de achternaam aanspreekt en met meneer of mevrouw. Meer huiswerk. Zoveel nieuwe dingen die op jou en je tiener afkomen. Die verschillen van de basisschool. Anders en nieuw zijn. En spannend.

 

Als moeder van twee tieners begrijp ik dat maar al te goed. Ook ik vond het spannend om mijn kinderen naar de middelbare school te zien gaan. Het zelfstandig er naar toe fietsen, niet meer even tussen de middag bijpraten, je afvragen of ze wel nieuwe vrienden maken. En dan de vakken, het lesrooster, de nieuwe school (zou ze wel de lokalen kunnen vinden?).

 

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat veel dingen wennen. De ene wat sneller dan de ander. Maar ook dat het fijn is om bij andere dingen steun te krijgen. Bij het leren leren bijvoorbeeld. Of het maken van een huiswerkplanning. Wanneer je goed geleerd hebt en toch een onvoldoende terug krijgt. Het niet lukt om die woordjes in je hoofd te stampen of je door de bomen het bos niet meer ziet bij Aardrijkskunde. Dingen waarvan gedacht wordt dat het vanzelf wel weer goed komt. En soms is dat ook zo. Maar vaak ook niet. Dan wordt last-minute toetsen leren een gewoonte, een onvoldoende meer regel dan uitzondering. Wordt er gekeken naar een ander schoolniveau of wordt er een klas over gedaan. Jammer, want met een goede start had dit voorkomen kunnen worden.  

 

De Brugklasclub

Ik ontwikkelde daarom de Brugklasclub. Een fijne plek waar ik samen met jouw kind een een goede start maak, een basis waar hij/zij op kan terugvallen. Waar we de leuke dingen maar ook de lastige dingen kunnen delen. Een club waar het veilig voelt je verhaal te vertellen, je ervaring te delen, we kunnen leren en elkaar tips kunnen geven. 

 

Een club waarbij we niet alleen samen zijn maar ook aan de slag gaan. We gaan aan het werk met het maken van een planning. Zodat jouw kind weet wanneer het huiswerk gaat maken en ook nog tijd over houdt voor hobby's en andere dingen. En wat doe je als je, ondanks je goede voornemens en planning, toch in tijdnood lijkt te komen? Welke strategie kies je dan?

 

We gaan aan de slag met verschillende manieren van leren (leer strategieën) en ontdekken welke manier van leren het beste bij jouw kind past. Hoe leer je bijvoorbeeld het beste je woordjes voor Engels? En past deze methode ook bij Duits of leert dat weer makkelijker op een andere manier? Hoe leer je eigenlijk tekst vakken zoals Geschiedenis of Aardrijkskunde? Zijn daar nog handige tips voor? 

 

We onderzoeken op welke plek en onder welke omstandigheden jouw kind het beste leert. Is dat met muziek aan of juist uit? In de woonkamer languit op de bank of rechtop op een stoel in de eigen slaapkamer? 

 

Het programma

De Brugklasclub bestaat uit 8 bijeenkomsten en een individueel telefonisch kennismakingsgesprek. We leren elkaar dan alvast kennen en het zorgt ervoor dat de spanning bij jouw kind er al wat af is. Daarna heb ik samen met jouw kind iedere twee weken een clubdag zodat het programma er als volgt uit ziet:

 

*Week 1: Uitgebreide kennismaking met elkaar

*Week 2: De Brugklas (Over veranderingen en overeenkomsten met de basisschool, in spelvorm)

*Week 3: Wie ben ik (Welke manier van leren past bij mij?)

*Week 4: Over Faalangst en Motivatie (Hoe ontspan ik en hoe houd ik mijn motivatie?)

*Week 5: Mijn werkplek (Hoe en waar leer en maak ik het makkelijkst mijn huiswerk?)

*Week 6: Maken van een planning (Hoe maak ik een handige planning voor mijn huiswerk, toetsen en andere activiteiten)

*Week 7: Het leren van woordjes en tekst vakken (Hoe pak je dat het handigst aan?)

*Week 8: Afsluiting (we sluiten op een gezellige manier af, jouw kind heeft alle vaardigheden in huis voor een fijne middelbare schooltijd)

 

De Brugklasclub is inclusief: telefonisch kennismakingsgesprek, 8 bijeenkomsten, een werkboek, losse werkbladen per mail , een korte terugkoppeling per mail, wat drinken & wat lekkers. De investering is 249 euro 

Veel gestelde vragen....

*Wanneer start de Brugklasclub?

De Brugklasclub start op een zaterdagochtend  (mocht de zaterdag niet goed uitkomen voor jouw kind laat het dan zeker weten. Dan organiseer ik een 2e groep op een doordeweekse avond) na de introductieweek van de middelbare school. De ervaring leert dat na de introductieweek er ook écht direct gestart wordt met les geven en huiswerk wordt opgegeven. Sommige docenten geven ook al in de eerste weken een toets. Dit om het startniveau te meten van de klas. Hier hoeft natuurlijk nog niet voor geleerd te worden maar geeft wel aan dat er over het algemeen direct gestart wordt met les geven en er dus gelijk gewerkt moet worden. De Brugklasclub start daarom zo snel mogelijk

 

De volgende data staan gepland voor groep 1 (van 10.00-11.30 uur) en op zaterdagochtend 2022

15 januari           12 februari            12 maart            9 april

29 januari           19 februari            26 maart           23 april

 

De volgende data staan gepland voor groep 2 (van 19.00-20.30 uur) en op maandagavond 2022

17 januari           14 februari          14 maart            11 april

31 januari           21 februari           28 maart           25 april

 

*Hoe groot is de groep?

Dat is afhankelijk van de aanmeldingen maar de groep wordt niet groter dan 4 deelnemers. Dat is de groepsgrootte waarbij ik iedereen nog even veel aandacht kan geven.

 

* Hoe lang duurt het?

De brugklasclub duurt 8 weken en wordt gepland om de 14 dagen (behalve de maandaggroep ivm de herfstvakantie planning). Wanneer je je kind hebt opgegeven ontvang je zo spoedig mogelijk de planning en maken we een afspraak voor de individuele kennismaking. Afhankelijk van het aantal vragen (en de gezelligheid) duurt één bijeenkomst tussen de 1,5-2 uur per keer. 

 

*Wat als mijn kind een keer niet kan? 

Dat kan natuurlijk gebeuren. Graag, indien mogelijk, ruim van te voren afmelden zodat wij er als groep rekening mee kunnen houden. Het is mijn ervaring dat wanneer je een groep bent en er iemand niet aanwezig is het toch voelt als een gemis. De groep voelt niet compleet. De basis van wat we bespreken kan jouw kind terug vinden in het werkboek. Daar kan het dan zelfstandig mee aan de slag. Zijn daar vragen over dan kan dat bij de eerst volgende bijeenkomst. Wil je graag dat ik die les met jouw kind nog een keer individueel doorneem dan kan dat tegen coachtarief van 75 euro

 

Heb je een vraag die hier niet bij staat, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij via

info@zichtbaar-kind.nl