Heb jij ook het gevoel dat er meer in je tiener zit dan er uit komt?

Herken je dit?

 • Jouw tiener werkt heel hard, legt de lat hoog voor zichzelf en is úren met school bezig óf
 • Kiest juist voor de ‘makkelijke ‘weg door weinig te leren en ‘vergeet’ huiswerk te maken
 • Praat negatief over zichzelf en haar prestaties (‘het lukt mij toch niet’ of ‘ik haal vast een onvoldoende’)
 • Heeft last van spanning vlak voor een toets of spreekbeurt (zoals buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen, misselijk, zwetende handen of zelfs een black out)
 • Vind het moeilijk om te ontspannen, trekt zich terug na schooltijd, is snel geprikkeld en heeft weleens een opmerking gemaakt over een ‘vol’ hoofd.
 • De emoties zitten vaak hoog (je tiener huilt veel of wordt snel boos); zeker na een dag die anders loopt dan anders

Hoe zou het voor  je tiener zijn als:

 • ze zonder stress haar toetsen kan maken en spreekbeurten kan houden
 • Ze zich meer ontspannen gaat voelen en lekkerder in haar vel komt te zitten
 • Ook ziet wat wél goed gaat waardoor ze een  veel positiever gevoel heeft over zichzelf
 • Steeds meer zichzelf durft te zijn en weer durft te stralen
 • Vrolijker is en meer plezier ervaart

Weer Ontspannen naar School

In mijn traject “Weer ontspannen naar School’ help ik jouw tiener om te leren ontdekken op welke manier zij het beste ontspant, hoe ze haar hoofd zelf rustiger maakt, in welke specifieke situaties de stress een rol speelt en hoe daar mee om te gaan. 

Over mij 

Als kind en tiener was ik uitermate perfectionistisch en een bijzonder goede piekeraar. Mijn hoofd zat de hele dag vol met van alles en nog wat. Op school wilde ik graag altijd de beste zijn en deed ik maar wat graag mee aan de onderlinge competitie in de klas.

Als jongvolwassene bleven deze eigenschappen, die het er voor mijzelf uiteindelijk niet makkelijker op maakte. Stapje voor stapje kon ik echter het perfectionisme en het piekeren steeds meer loslaten. Door veel aan zelfontwikkeling te doen maar ook het doen van ontspanningsoefeningen & meditaties hebben me daarbij geholpen. De meeste verandering kwam echter toen ik kennis maakte met energetische behandelingen. 

Terugkijkend vind ik het jammer dat ik deze stappen niet al als tiener kon maken. Ik zou graag iemand gehad hebben die me vertelde en liet ervaren dat het ok is om je eigen keuze’s te maken, dat een fout maken niet het einde van de wereld is. Dat ik geleerd had hóe ik kon ontspannen en mijn perfectionisme kon loslaten. Dat ik stapje voor stapje kon werken aan mijn zelfvertrouwen om zo mijn talenten te ontwikkelen en mijn kwaliteiten in de wereld te kunnen zetten.

 Doordat ik tieners ging coachen ontdekte ik dat er veel meer tieners waren zoals ik vroeger was. Naast het ondersteunen bij het leren leren zie ik dat steeds meer tieners last hebben van spanning.  Sterker nog; (onbewuste) spanning blijkt in mijn praktijk één van de hoofdoorzaken te zijn waarom het niet lekker gaat op school. Spanning voor het spreken in de klas, stressklachten hebben voor een toets maar ook het niet durven maken van huiswerk uit angst voor fouten komt voor. Dit alles zorgt ervoor dat de tiener niet ontspannen zichzelf kan zijn en dus niet ‘eruit haalt wat erin zit’.

Het programma

Speciaal voor deze tieners schreef ik het programma Weer Ontspannen naar School. Dit programma bestaat uit:

 • Een uitgebreide kennismaking met ouder(s)
 • 4 Coachgesprekken met jouw tiener
 • 3x Een digitaal werkboek
 • 2 Energetische Behandelingen
 • Tussentijds email contact met de ouder(s)

Investering: 497 euro

Gun jij jouw dochter een onbezorgde schooltijd waarin ze zichzelf kan zijn? Haar onzekerheid achter zich kan laten zodat zij haar kwaliteiten (die jij als ouder ongetwijfeld wél ziet) kan gaan zien? Helaas wordt ons dat niet geleerd op school terwijl de tienertijd juist de periode is dat je ontdekt wie je eigenlijk bent. Gelukkig kunnen wij dat onze tieners als ouders wél alvast een stuk meegeven.

Vaak gestelde vragen:

Op school krijgen ze ook begeleiding wat maakt dit anders?

Het klopt dat er op veel scholen de mogelijkheid is tot begeleiding. Denk aan de mentor, een studieadviseur of een speciale afdeling waar extra begeleiding mogelijk is. Het is mijn ervaring dat tieners de hulp vanuit school niet altijd even prettig vinden én dat het vaak minder effect heeft. Hulp op school is vaak in groepen, tieners voelen zich bekeken of schamen zich voor leeftijdsgenoten zeker wanneer het gaat over spanning. Bovendien wordt er op scholen gebruik gemaakt van 'standaard' programma's. Het voordeel van een kind- en tienercoach is dat het vaak veiliger voelt, het echt gericht is op het probleem dat jouw tiener ervaart. Daardoor is er vaak sneller resultaat. 

 

Hoe lang duurt het programma en de coachsessies?

Het programma neemt ongeveer 10 weken in beslag waarvan 6x met jouw tiener in de praktijk voor de gesprekken en de energetische behandelingen. Het werkboek ontvangen jullie via e-mail en kan thuis gemaakt worden. We bespreken dit weer tijdens de gesprekken.

 

Tien weken lijkt me heel kort, wat kun je dan voor elkaar krijgen?

De tieners die ik heb gecoacht lieten binnen deze periode allemaal al een verandering zien. Vaak is er rond het 3e coachmoment een 'doorbraak', soms zelfs eerder. Het programma heeft een mooie opbouw waarbij ik heb ervaren dat vooral de energetische behandelingen een 'boost' kunnen geven aan verandering. Voorwaarde is wel dat de tiener zelf ook graag geholpen wíl worden.

 

Wij zijn al een tijd bezig waarom zou het jou wel lukken?

Deze vraag leeft vaker bij ouders. Ze hebben zelf dan al het een en ander geprobeerd om hun tiener te ondersteunen. Soms lukt dat even maar is dat niet blijvend. Doordat ik als coach met meer afstand kan kijken en de tiener zelfstandig aan de slag gaat met haar eigen hulpvraag leggen we sneller de vinger op de zere plek. Vaak is er een vraag achter de vraag die makkelijker boven water komt wanneer iemand die wat meer afstand heeft tot de tiener mee kijkt. 

 

Die energetische behandelingen, wat moet ik me daarbij voorstellen?

De energetische behandelingen vinden plaats in een aparte sessie. Ik werk dan met de energie van jouw tiener. Aan tieners leg ik het vaak als volgt uit; We kennen allemaal het gevoel dat je krijgt als je ergens een ruimte binnen stapt en je aanvoelt dat het er niet prettig voelt. Of dat je de docent liever even geen vragen stelt omdat je aanvoelt dat hij niet zo'n fijne dag heeft (terwijl dat aan de buitenkant niet zo lijkt). We dragen dus allemaal energie met ons mee. Door daarmee te werken, de 'oude' energie op te ruimen kun je je na een behandeling opgelucht en een stuk lichter voelen. Dit draagt allemaal weer bij aan het ontspannen jezelf voelen. 

Tijdens een energetische behandeling gaat jouw tiener gekleed op een behandeltafel liggen comfortabel onder een dekentje en behandel ik de reflexpunten op het hoofd of de energie rondom het gehele lijf. Daarbij vraag ik steeds feedback aan jouw tiener zodat ik in afstemming met wat goed voelt voor haar de behandeling kan uitvoeren.Als ouder mag je bij de energetische behandelingen aanwezig blijven wanneer dit voor jouw tiener fijner en veiliger aanvoelt. 

 

Ps. Wist je dat een tiener die Ontspannen Zichzelf is het ook beter doet op school?