Je merkt dat je tiener niet zo goed in haar vel zit en op school onvoldoendes haalt. Het huiswerk wordt niet of nauwelijks gemaakt, toetsen worden 'vergeten' en er is een onverschillige houding ten opzichte van school. Of juist het tegenovergestelde; je tiener zit veel op haar kamer om te leren, besteedt overmatig veel aandacht aan school maar je ziet dat niet terug in de resultaten.

 

Als ouder heb je al van alles geprobeerd; helpen herinneren aan toetsen, samen een schema gemaakt (waar je tiener zich vervolgens niet aan hield) en de avond ervoor nog een keer overhoren maar niets lijkt te helpen. Je twijfels of je kind wel op het goede leerniveau zit of gaat er van uit dat ze volgend schooljaar blijft zitten. 

Waarom het soms niet zo lekker loopt...

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over hoe tieners leren. Terwijl de één al vanaf de basisschool een methode heeft gevonden die bij haar past komt de ander er pas later achter. Of niet. Heel vaak wordt er een manier van leren toegepast die op de basisschool nog werkte maar in een 2e of 3e klas niet meer handig is. Bewustwording dat de één anders leert dan de ander en de eigen manier van leren vinden zijn de belangrijkste dingen die geleerd worden tijdens de coaching. Veel tieners zijn hier al mee geholpen. 

 

Maar ik heb ook gezien dat er soms iets meer achter zit dan niet weten hoe te leren. Niet zo goed weten hoe je je schoolwerk moet organiseren bijvoorbeeld. Maar ook faalangst, toets angst, het spannend vinden om huiswerk te maken, niet kunnen omgaan met afleiding of hoog gevoeligheid kunnen een oorzaak zijn voor slechtere prestaties op school.

 

Als ouder is het moeilijk om hier achter te komen, ook al kun je het gevoel hebben dat er 'iets' niet klopt. Omdat ik met jouw kind in gesprek ga en daarbij goed door vraag kunnen we samen de angel uit het probleem halen. Door dit te (h)erkennen en er mee aan de slag te gaan gaat het leren vervolgens vaak weer vanzelf. 

Werkwijze

Voor deze tieners bied ik het programma 'Ik Leer Leren' aan. Dit is een individueel programma waarbij de focus ligt op het leren leren en waarmee een goede en waardevolle basis gelegd wordt.  Daarnaast vul ik dit altijd aan met coaching en gesprekken die passen bij jullie hulpvraag (denk bijv. aan toets angst/faalangst dan ligt er extra focus op leren ontspannen en omgaan met angst). 

De training start altijd met een gesprek met ouder(s) zodat we kennis kunnen maken en waarbij ik jullie hulpvraag eerst in kaart breng. Waar lopen jullie als ouders tegen aan? Vaak kan ik na zo'n gesprek al wat tips meegeven. Vervolgens kijk ik of het Ik Leer Leren traject past bij jullie hulpvraag of dat een ander traject meer passend is. Ik maak hier een voorstel voor. Deze ontvang je per mail samen met een intakeformulier, een toestemmingsformulier en algemene voorwaarden. Na maximaal een week kun je aan mij laten weten of je op dit voorstel wilt ingaan.