Is dat nou nodig zo'n traject?

-1 mei 2019-

 

Is dat nou nodig zo’n traject? Vroeger deden we het toch ook zelf?

Met enige regelmaat krijg ik deze opmerking als ik over mijn aanbod praat of een advertentie plaats   op de plaatselijke Facebookgroepen. Ik neem aan dat het niet vanuit belangstelling is maar met een kritische ondertoon (tenminste zo léés en hoor ik het) want de coaching die ik aanbied kost geld. Ooit gaf iemand zelfs de reactie dat ik door het ene kind te coachen het andere kind (van wie de ouders geen hulp konden inschakelen) zou duperen.

En alhoewel ik voél dat het niet klopt ik begrijp de reacties eigenlijk ook best wel. Natuurlijk deden we het vroeger ook zelf, was er geen of minder aandacht voor de manier waarop je leerde. Lukte het niet dan deed je gewoon een jaar over, stroomde je af naar een ander niveau of ging je aan het werk.

Maar als ik dan in mijn herinnering terug ga naar mijn eerste kennismaking met de Ik Leer Leren-training zijn mijn ogen wel geopend. Nadat ik de  1e les had gedaan, het ontdekken van je leertype was er ineens een bewustwording. We zijn allemaal anders (ja, he he) en dat vertaalt zich ook naar het leren. Dat je persoonlijkheid, je manier van zijn zo van invloed is op hoe je de lesstof opneemt was voor mij ook een eye-opener.

Wie had het daar vroeger over? Leren op een manier die bij jou past, niemand toch?

En niet alleen dat. Als we kijken naar hoe de wereld in de tussentijd veranderd is en daarop aansluitend het lesaanbod. Niet alleen de hoeveelheid vakken is toegenomen maar ook de inhoud van de lessen is veranderd. Inspelend op de wereld om ons heen die een stukje kleiner lijkt te zijn geworden en daarmee de toegenomen wereldwijsheid van onze kinderen.

Heb jij weleens met je middelbare scholier meegekeken naar de opdrachten, de hoeveelheid en het niveau van de lesstof dat geleerd moet worden? Wij thuis wel en we zeggen regelmatig tegen elkaar; wat er nu geleerd moet worden was volgens mij voor ons eindexamen- stof. Of; dit heb ik volgens mij nooit moeten leren hoor, dat heb ik later pas tijdens mijn studie gedaan”.

En dan heb ik het nog niet eens over de hogere eisen die wij aan onze kinderen (en onszelf niet te vergeten) stellen. Of dat veel ouders minder beschikbaar zijn voor begeleiding omdat zij aan het werk zijn. Maar dat is vast stof voor een andere blog.

Dus als mensen nu aan mij vragen ‘is dat nu nodig zo’n Ik Leer Leren-traject?’ antwoord ik volmondig Ja! Want hoe fijn is het als alles nieuw is, de lesstof ingewikkelder dan je ouders ooit aangeboden hebben gekregen, het huiswerk is toegenomen en de leefwereld ook dat je even een stukje op weg geholpen wordt? Zeker als je wisselende cijfers haalt, veel tekortpunten hebt of niet begrijpt waarom je onvoldoendes haalt.

Wil jij meer informatie? Kijk dan eens op mijn website www. Zichtbaar-Kind.nl