De gevangenis die school heet

- 1 september 2019 -

 

Na een paar warme dagen (weet je nog die warme dagen deze zomer) waarin ik heel goed mijn eigen ritme en eigen behoeftes heb kunnen volgen, mijn kinderen naar school moesten (weliswaar met een tropenrooster maar toch….) kruip ik weer achter mijn computer. Dit keer om een blog te schrijven.

 

Een van de zinnen die in mijn hoofd opkomt staat hier nu als titel: ‘De gevangenis die school heet’. Ik schrik er zelf een beetje van. Waarom komt dit in me op en vind ik dit echt?. Kan ik dit zomaar neerzetten en openbaar maken?

 

Als ik afga op datgene wat ik hoor van mijn eigen kinderen én op de tieners die ik coach weet ik dat zij het wel zó ervaren. En eerlijk is eerlijk, ik vind het zelf eigenlijk wel heel fijn dat ik iedere dag zélf kan bepalen wat ik doe.

 

 Natuurlijk ik heb afspraken staan met coachees, volg opleidingen met lesdagen, werk als gastouder. Maar het zijn wel allemaal afspraken die ik zélf gemaakt heb. Vanuit mijn eigen motivatie en wil om die dingen allemaal te gaan doen.

 

En dan de middelbare scholier. Natuurlijk beslis jezelf, of is er op zijn minst inspraak , over de middelbare school waar je naar toe gaat. Je kijkt wat goed voelt, waar er een leuke richting is, waar je vrienden of vriendinnen heen gaan.

 

Maar dan…. Na de introductiedagen word je verwacht volgens een vooropgesteld schema. Je krijgt een rooster mee waarin zelfs bepaalt wordt wanneer je mag eten en naar het toilet mag. Ieder vak op een vastgesteld uur, je hebt je maar aan te passen.  Vaak begrijp je ook nog niet zo goed waaróm je dit eigenlijk allemaal moet leren. Want wanneer gebruik je wiskunde in de praktijk en wat is het nut van geschiedenis als het toch al allemaal gebeurd is (niet verzonnen; dit hoor ik écht in mijn praktijk!).

 

Ik heb weleens gehoord dat ons schoolsysteem nog stamt uit de tijd van de industriële revolutie. Het produceren van producten moest sneller en dat kon makkelijker in fabrieken. Zou daar de term ; leerfabriek ook vandaan komen?

 

Zou het niet veel fijner zijn voor de leerling om iets meer vrijheid te hebben? En als je het echt, echt, echt even niet meer trekt omdat je lijf zo aan het groeien is of je zo hoog gevoelig bent dat je je batterij moet opladen je gewoon een vrije dag kunt opnemen? Buiten de voor jou bepaalde vakanties om?

 

Een tijdje geleden las ik een voorstel van een lokale politieke partij om leerlingen een mogelijkheid te geven om af en toe een vrije dag op te nemen. Helemaal mee eens! Geef iedere leerling een strippenkaart met daarbij 5 vrije dagen die vrij opneembaar zijn. Wat mij betreft het experiment waard!

 

Zou een strippenkaart met vrije dagen werken voor jouw kind?