Hoe kies ik een goede middelbare school voor mijn kind?
De overgang naar het voortgezet onderwijs is een spannende stap, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Het kiezen van de juiste middelbare school voelt misschien als een grote verantwoordelijkheid. Maar door op tijd te beginnen en goed te kijken naar wat past bij jouw kind, kun je een weloverwogen keuze maken. Mijn ervaring is dat wanneer je onderstaande tips meeneemt het lukt om een goede keuze te maken. In deze blog geef ik je drie tips om je op weg te helpen.
Begin op tijd en bezoek open dagen
Het ontdekken van de juiste school begint vaak met het bezoeken van open dagen waarbij jouw kind zowel met jou als ouder de mogelijkheid krijgt, maar vaak ook met groep 8 op pad gaat naar een aantal scholen in de buurt. De open dagen starten vaak al in november. Dit is een ideale manier om een gevoel te krijgen bij de sfeer van een school. Mijn advies: begin hier niet pas in groep 8 mee, maar als het even kan, al in groep 7. Het lijkt misschien vroeg, maar zo heb je meer tijd om verschillende scholen te bekijken. Heb je een jonger broertje of zusje in het gezin dat binnen één of twee jaar ook deze keuze moet maken: neem hem of haar gerust mee. Zeker wanneer er veel keuze is, je kinderen gevoeliger zijn voor sfeer en de tijd nodig hebben om een keuze te maken kan het fijn zijn iets eerder te starten dan gebruikelijk met rond kijken op de verschillende scholen. Door op tijd te beginnen met je onderzoek heb je bovendien de mogelijkheid om scholen ook twee keer te bezoeken.
Naast open dagen kun je ook online al veel informatie vinden. Veel scholen hebben video’s, virtuele tours en presentaties op hun website. Dit helpt je om alvast een eerste indruk te krijgen. Op de website Scholen op de kaart kun je ook meer informatie vinden.
Tip voor open dagen:
- Let op hoe de school georganiseerd is: is het overzichtelijk of juist groot en druk?
- Praat met docenten en leerlingen om een indruk te krijgen van de cultuur.
- Vraag naar de ondersteuning die de school biedt, bijvoorbeeld voor kinderen met leerproblemen of faalangst.
Betrek ook je gevoel bij de keuze
Naast feiten en cijfers speelt je gevoel een belangrijke rol. Hoe voel jij je als ouder op de school? Is er een warme, open sfeer of voelt het afstandelijk? Maar nog belangrijker: let goed op je kind. Hoe reageert hij of zij op de omgeving? Lijkt je kind ontspannen en enthousiast, of juist overweldigd? Afhankelijk van je kind kan deze reactie goed zichtbaar zijn of heel subtiel. Zo zag ik tijdens een open avond bij mijn oudste dochter slechts een klein glimlachje waardoor ik wist dat dit de juiste school voor haar was. Mijn jongste dochter, die mee was geweest naar dezelfde open dag, wist direct dat ze naar deze school wilde gaan en kon dat ook goed aangeven.
Denk ook na over wat bij jouw kind past. Een grote school met veel verschillende niveaus en mogelijkheden? Of juist een kleinere, knusse school waar iedereen elkaar kent? Andere dingen om op te letten:
- Hoe gaat de school om met huiswerk en studiebegeleiding?
- Is er veel aandacht voor kunst, sport of techniek als jouw kind daar van houdt?
- Hoe verloopt de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs? Dit kun je ook navragen bij de basisschool van je kind. Bij een ‘warme overdracht’ heeft de leerkracht van groep 8 persoonlijk contact met de middelbare school in plaats van alleen schriftelijk.
Kijk naar jouw kind als individu
Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de school waar een ouder broertje of zusje al zit, of waar klasgenoten naartoe gaan. Misschien voelt jouw oude middelbare school ook als een veilige keuze. Maar iedere kind is uniek. Wat voor een ander goed werkt, hoeft niet automatisch te passen bij jouw kind.
Stel jezelf de vraag: wat heeft míjn kind nodig om zich prettig en veilig te voelen op school? Is het een rustige leerling die baat heeft bij een kleine klassenstructuur, of een sociaal kind dat opbloeit in een levendige omgeving? Kijk naar zijn of haar talenten, behoeften en persoonlijkheid. Deze keuze gaat tenslotte over hun toekomst.
Het is ook goed dit met jouw kind te bespreken. Het lijkt nu misschien een veilige keuze om te kiezen voor een school waar ook klasgenootjes naar toe gaan. Maar bij de keuze voor een school kun je vaak maar één of twee vriendinnen opgeven bij wie je graag in de klas wilt komen, en er is geen garantie. Daarnaast kan het zijn dat het klasgenootje een ander schoolniveau gaat doen en dus uiteindelijk alsnog in een andere klas komt. Ook kan het voorkomen dat een hechte vriendschap veranderd door de overstap naar de middelbare school.
Tot slot
Het kiezen van een middelbare school is een proces dat tijd en aandacht vraagt. Door goed te kijken naar de opties, te luisteren naar je gevoel en de unieke kwaliteiten van jouw kind centraal te zetten, vind je uiteindelijk een school die past. Vraag gerust advies aan de basisschoolleerkracht of aan andere ouders, maar vertrouw vooral op wat jij en je kind belangrijk vinden.
Met een goede voorbereiding en een open blik wordt deze belangrijke stap een stuk minder spannend. Veel succes met het maken van de keuze!
Vind jouw kind de overstap naar de middelbare school spannend? Neem vrijblijvend contact met me op en ontdek hoe ik jullie kan ondersteunen!