Kinder-/tienercoachspreekuur

Het kinder-tienercoachspreekuur; een instrument om álle leerlingen te bereiken.

Wist je dat het ook mogelijk is om een coach op school in te zetten die beschikbaar is voor álle leerlingen? Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van een inloopspreekuur kindercoach. Op initiatief van Adiona  (de beroepsorganisatie voor kindercoaches) en in samenwerking met de werkgroep Kindercoach op school is dit idee verder uitgewerkt. Dus ben jij leerkracht, docent, directeur of ib-er op een school en wil je het welzijn van jouw leerlingen verder bevorderen, lees dan vooral verder.

🕊️Wat is het inloopspreekuur op school?

Een inloopspreekuur kent geen indicatie, heeft geen oordeel en is geen onderdeel van een systeem, maar sluit aan bij de leefwereld van leerlingen en ouders. Een inloopspreekuur is er voor alle leerlingen op alle scholen, zowel het basisonderwijs als de middelbare school. Ieder leerling krijgt de gelegenheid, tijd en aandacht om (hulp)vragen te stellen, situaties te bespreken of om het eigen verhaal doen. Het inloopspreekuur werkt vanuit preventie en biedt praktische oplossingen. Het helpt voorkomen dat leerlingen en hun ouders in een hulpverleningstraject terecht komen, door tijdig handvatten te geven, te adviseren en een luisterend oor te bieden.

🌱Voordelen van een coach op school

Laagdrempelige benaderingKinder/tienercoaches werken op een toegankelijke manier. Er is geen sprake van oordelen, uitgebreide dossiervorming, en alles is open voor bespreking. De ervaring leert dat een luisterend oor bieden vaak al voldoende is om kinderen, tieners en ouders op weg te helpen.

Aanvullend op andere professionals: Kinder-/tienercoaches vullen het werk van andere professionals, zoals jeugdzorgwerkers, schoolteams en intern begeleiders (IB-ers), effectief aan, waardoor er een geïntegreerde aanpak ontstaat. Een groot voordeel van een kinder-/tienercoach is dat zij onafhankelijk is en geen andere taken heeft op school. Hierdoor kan zij er volledig voor de leerling of ouder zijn. 

Kortdurende, doelgerichte trajecten: Kinder/tienercoaches hanteren trajecten die kortdurend zijn en zich richten op specifieke doelen en praktische oplossingen om snelle en effectieve ondersteuning te bieden. Vaak kan een leerling al verder na één gesprek. Staat de leerling open voor meerdere bijeenkomsten dan wordt een traject gestart. Gemiddeld genomen duurt een traject 5-7 bijeenkomsten van 60-75 minuten en heeft de leerling voldoende handvatten gekregen om zijn/haar schoolloopbaan verder te gaan. 

Onafhankelijkheid: Kinder/tienercoaches zijn niet gebonden aan een specifiek systeem of instantie, wat hen in staat stelt om onpartijdige begeleiding te bieden en zich volledig te richten op de behoeften van de leerling en eventueel de ouders. Een kinder/tienercoach heeft daarnaast geen andere taken op school dan deze en staat daarom volledig ter beschikking van de leerling/ouders.

Focus op preventie en praktische oplossingen: Kinder-/tienercoaches leggen de nadruk op preventieve maatregelen en bieden praktische oplossingen om uitdagingen proactief aan te pakken en het welzijn van kinderen te bevorderen. Dit betekent dat leerlingen en ouders op korte termijn snel verder geholpen kunnen worden. De korte duur van het traject zorgt er voor dat er over het algemeen geen wachtlijsten zijn en leerlingen/ouders snel terecht kunnen. 

🔍Wat is het verschil tussen een kindercoach en een schoolmaatschappelijk werker?

Een kindercoach op school en een schoolmaatschappelijk werker hebben beide als doel om kinderen te ondersteunen, maar ze richten zich op verschillende gebieden en gebruiken andere benaderingen. Een coach op school helpt vooral kinderen om op korte termijn om te gaan met persoonlijke uitdagingen, is laagdrempelig toegankelijk en verwijst doorindien nodig. De schoolmaatschappelijk werker richt zich breder op problemen thuis, gezinssituaties en complexe omstandigheden die het functioneren van het kind beïnvloeden en biedt meer langdurige begeleiding in samenwerking met ouders en andere instanties.

💶 Hoe financier ik een kindercoach in mijn school?

Het hoeft niet veel te kosten om een kindercoach op school te hebben. De kosten bestaan alleen uit het uurloon van de coach en eventuele reiskosten. Het zou al kunnen starten met een aantal uur per week. Sommige scholen betalen de coach vanuit de NPO-gelden, of gewoon vanuit de personele kosten. Als dat allemaal niet mogelijk is dan zou er ook een subsidie aangevraagd kunnen worden. Adiona kan hierbij adviseren.

📍Hoe vind ik een geschikte kindercoach voor mijn school?

Natuurlijk verzorg ik graag het kindercoachspreekuur bij jullie op school. Mijn praktijk bevindt zich in Hulshorst (Veluwe, Gelderland) en van daaruit kan ik de plaatsen Putten, Ermelo, Harderwijk, Hierden, Hulshorst, Doornspijk, Elburg makkelijk bereiken. Maar ook scholen in Flevoland (Zeewolde, Biddinghuizen, Lelystad)of tussen Harderwijk en Zwolle (provincie Overijssel) behoren tot de mogelijkheden.  Mocht jouw school niet in deze omgeving liggen maar wil je wel graag een kindercoachspreekuur op school organiseren neem dan ook contact met mij op. We kijken dan samen naar de mogelijkheden. 

Informatieposter inloopspreekuur Kindercoach

Resultaten Inloopspreekuur Kindercoach (onderzoek Adiona)

Ervaring uit de pilot Kindercoachspreekuur

Een drukke start

Kindercoach Rina Franssen (coach op basisschool de Wissel in Zeeland) die sinds 2023 werkzaam is op De Wissel, blikt terug op haar eerste dagen in deze rol: “De eerste dag stond ik al meteen voor een uitdaging. Ik had me voorgesteld in alle klassen, en binnen de kortste keren stonden er zes kinderen bij mij met de vraag of ze met me mochten praten. Vanaf dat moment wist ik: hier is echt behoefte aan." Deze behoefte werd alleen maar groter. Waar het spreekuur begon met twee uur per week, groeide het al snel uit naar een dagdeel in de week, met waar nodig extra tijd voor intensievere begeleiding in overleg met de Ib-er en de ouders. Gemiddeld komen er 7 kinderen per ochtend langs. De onderwerpen die kinderen aansnijden, variëren sterk, maar enkele thema’s komen opvallend vaak terug. Uit data blijkt dat 40% van de gesprekken gevoerd wordt met kinderen uit gescheiden gezinnen. Daarnaast gaat 21% van de gesprekken over rouw en verlies, terwijl 25% zich richt op emotieregulatie, zoals boosheid of overprikkeling. Andere veelvoorkomende onderwerpen zijn zelfvertrouwen (18%) en scheiding-gerelateerde problematiek (18%).

De kindercoach op school: een bijdrage in balans, veerkracht en welzijn van het kind.