- 23 april 2021

Hoe leer je als tiener je eigen keuzes te maken?

 

Als er één ding was dat ik graag als tiener al had willen leren dan is het dat het ok is om mijn eigen keuzes te maken. Ik vind het oprecht heel jammer dat ik dat niet heb meegekregen. Door een combinatie van mijn opvoeding, een moeder die het ook niet gewend was om zichzelf voorop te stellen én mijn karakter, heeft het ook best veel tijd gekost om ook maar een klein beetje te leren dat het af en toe goed is voor jezelf te kiezen.

Een groot inlevingsvermogen, jezelf minder belangrijk vinden, zorgzaam zijn; het zijn allemaal eigenschappen van een hsp-er (hoog sensitief persoon)

Een HSP-er kan zo’n sterk inlevingsvermogen hebben dat het haarscherp aanvoelt wat de ander nodig heeft. Vaak zonder dat de ander het zélf doorheeft. Ze past zich aan aan de ander, ook als het eigenlijk niet in haar agenda past of ze zichzelf te kort doet. Vaak is ze zich daar niet bewust van omdat ze graag de ander wil helpen. Juist omdát ze zo goed kan aanvoelen.

Het gevolg is vaak dat grenzen vervagen, je niet meer weet wat je zélf graag wilt, waar je goed in bent en waar je blij van wordt.  Je eigen wensen vervagen naar de achtergrond en voor je het weet doe je de dingen omdat je het nu eenmaal altijd zo gedaan hebt.

In het werkboek dat ik zelf schreef en waar ik met hsp-tieners mee werk is dan ook de allereerste vraag: ‘wat is jouw grote droom?’

En hoe mooi om te zien dat dat wat geantwoord wordt in de loop van de coaching veranderd. Er komt meer duidelijkheid over hoe en wat voor de toekomst. Een andere opleiding komt in zicht, er worden extra open dagen bezocht of er wordt toch geprobeerd om alsnog tot die ene opleiding toegelaten te worden. Oude dromen worden weer tot leven gebracht. Omdat er nu even echt de tijd is om stil te staan bij wat ze zelf graag willen. Belangrijk want een studiekeuze waar je achter staat zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft, ook als dingen moeilijk worden.

Ik ben benieuwd. Als alles mogelijk was wat zou jij dan gaan doen?