Foto credit; Vecteezy

Het 10- minuten gesprek op school: hoe je jouw tiener erbij betrekt en zijn zelfstandigheid daarmee bevordert.

Oudergesprek, mentorgesprek, tien minuten gesprek.  Allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde: een gesprek met de leerkracht van jouw kind. Vaak halverwege het leerjaar en in een afwisselend schema met andere ouders van ongeveer 10 minuten, heb je de mogelijkheid om met de docent in gesprek te gaan over jouw kind. Maar hoe haal je nu het meeste uit zo’n gesprek en is het ook handig om te gaan als alles goed gaat met je kind op school?(spoiler; ja zeker!)

Voorbereiden van een gesprek met de docent

De key zit hem in een goede voorbereiding. Het klinkt misschien wat zakelijk maar het is goed om de relatief korte tijd die je in gesprek kunt gaan met de leerkracht thuis alvast voor te bereiden samen met je kind. Jullie kunnen in ieder geval, wanneer je kind op de middelbare school zit, Magister doornemen. Bekijk samen hoe je kind ervoor staat. Voor welke vakken staat je kind tekortpunten en welke vakken gaan juist heel goed? Bespreek hoeveel tijd je kind aan huiswerk besteed, en waar de meeste tijd in gaat zitten. Lukt het je kind om een goede planning te maken of kan het daarbij wat extra hulp gebruiken? In geval van tekortpunten, heeft je kind al een idee hoe of wat hij gaat doen om deze weer op te halen? (Tip; in het schoolreglement kun je de overgangsnormen vinden, goed om die eens samen door te nemen). Naast het bespreken van de cijfermatige kant is het ook goed om met je kind het sociale gedeelte te bespreken. Hoe ervaart je kind de klas, heeft het veel of weinig vrienden, voelt het zich thuis op school? Op basis van deze punten kunnen jullie samen een lijstje maken met wat je graag wil bespreken met de docent.

Rol van jouw kind tijdens het driehoeksgesprek

Steeds meer scholen geven aan dat er uit wordt gegaan van een driehoeksrelatie; school, ouder, kind. Ze leggen daarmee dus ook een stukje verantwoordelijkheid bij het kind. Belangrijk dus ook om je tiener mee te nemen naar het 10 minuten gesprek met de mentor. Dat lijkt misschien logisch maar het is wel een verandering ten opzichte van een aantal jaar geleden. Misschien herinner je het nog uit jouw eigen schooltijd; waar je ouders een uitnodiging kregen voor het gesprek met de leerkracht en je als kind benieuwd was naar wat er besproken was die avond?

Gesprek met leerkracht een leerervaring maken voor je kind

Nu jullie het gesprek samen hebben voorbereid en de school verwacht dat jullie ook samen naar het gesprek komen kun je er als ouder een extra leerzame ervaring van maken door jouw tiener het woord te laten doen. Het kan enigszins lastig zijn: je kind kan het spannend vinden, niet uit zijn woorden komen of soms jouw hulp nodig hebben, maar dat hoort allemaal bij de ervaring. (Even op je handen zitten dus en als ouder niet voor je beurt praten). Laat je tiener aan de hand van het lijstje dat jullie samen hebben opgesteld het gesprek aangaan met de leerkracht. Natuurlijk kun je met je tiener afspreken dat hij aan het einde van het gesprek vraagt of jij nog wat wilt aanvullen als ouder.

Resultaat van oudergesprek voeren op deze manier

Door het oudergesprek op deze manier te voeren is het, naast een voorgangsgesprek, ook een leerzaam moment voor jouw tiener. Zowel op het gebied van het leren voeren van gesprekken (je tiener leert dat en hoe er voorbereiding nodig is voor het voeren van een gesprek) als op persoonlijk vlak.  Het draagt bij aan de bevordering van de zelfstandigheid van jouw kind. Bovendien leert het op zo’n manier dat het ook zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen leerproces,  iets dat op later leeftijd zeker van pas gaat komen. Denk aan het samenwerken met studiegenoten, het regelen van een stageplek,  het voeren van een sollicitatiegesprek of een voortgangsgesprek met een leidinggevende. Het is daarom ook zeker een goed idee om gebruik te maken van deze spreektijd, ook als het goed gaat met je kind op school.

Vind je het nu lastig om het gesprek te openen met je tiener (het blijven per slot van rekening pubers) dan kan Het Brugklas Kwartet voor jou helpend zijn. In dit kwartet krijgt jouw kind op een speelse manier 52 leertips terwijl jij als ouder tijdens het spelen onderwerpen aangereikt krijgt om met je kind te bespreken.

 

Ik ben benieuwd welke tips je gaat toepassen en hoe jullie gesprek verlopen is. Laat je het me weten? Ook wanneer de conclusie is dat je kind net iets meer hulp nodig heeft dan school kan bieden ben je van harte welkom om contact op te nemen. Ik help jullie graag verder!