- 19 maart 2021- 

 

Van Gogh

In de praktijkruimte heb ik een behang geïnspireerd op zijn amandelbloesem. Prachtig vind ik het. De combinatie van turquoise blauw, de takken die nog gedeeltelijk in de knop staat en tot bloei mogen komen, het begin van een bloesemboom. Het is eigenlijk een mooie manier om in beeld te brengen wat er in de praktijk gebeurt.

Maar ook de man zelf, en zijn verhaal, intrigeert me. Fascineert me. Ik ben geen Van Gogh kenner, weet het fijne er niet van maar wel dat het een bijzondere man was. Een man die in zijn tijd niet begrepen werd. Anders was dan anderen. Moest leuren met zijn schilderijen die nu miljoenen waard zijn. Waar een heel museum aan gewijd is. Maar in zijn tijd niet geaccepteerd werd.

Dat is precies het gevoel dat je als HSP-er kunt hebben. Je voelt je, vaak je hele leven al, anders dan anderen. Er niet bij horen omdat je niet van feestjes houdt maar liever een goed gesprek hebt. Rustig, stil en verlegen overkomt omdat je al genoeg hebt aan je eigen volle hoofd met gedachten. Liever een goed boek leest dan gaat winkelen. Intens kunt genieten van bezoek aan musea of van muziek, dingen die vaak als saai worden bestempeld door de buitenwereld. Zeker wanneer je jong bent. En hoe lastig het is om daarvoor uit te komen. Dat je van andere dingen houdt dan ‘gemiddeld’ of passend bij jouw leeftijd.

Hoe mooi is het dat Van Gogh zich anders durfde op te stellen, zich durfde te laten zien. Een andere manier van schilderen had dan in zijn tijd gebruikelijk was. Zo kan schilderen dat wanneer je in Frankrijk bent je precies de sfeer van zijn schilderijen ziet. En andersom; Dat wanneer je naar zijn schilderijen kijkt je je weer even terug waant in Frankrijk op vakantie.
En hoe bijzonder is het dat wij nu van zijn schilderijen kunnen genieten. Dat hij, ondanks dat hij anders was, zijn kijk op schilderen wilde delen. En zijn nek durfde uit te steken door anders te zijn. Zichtbaar te durven zijn.

Dat is precies wat ik alle tieners gun. Zo ontspannen jezelf kunnen zijn dat je in staat bent je talenten en kwaliteiten optimaal te ontwikkelen, durven om ze te laten zien én daarom gewaardeerd te worden.

Ik ben benieuwd. Welk talent heeft jouw kind dat niet gebruikelijk is maar dat wel zichtbaar mag worden?