- 7 mei 2021- 

Wat een mier je kan vertellen over bijzondere kinderen

 

 

Een tijdje terug hoorde ik een bijzonder verhaal. Arjan Postma (je weet wel die bioloog die zo boeiend kan vertellen over dieren en hoe ze in elkaar zitten dat je je acuut wilt inschrijven voor een studie Biologie) vertelde over zijn nieuwe boek.

In dat boek, dat hij schreef vanuit zijn ervaring met het spreken in het bedrijfsleven, richtte hij zich op de psychologie van het dier en wat wij mensen daar van kunnen leren.

Gefascineerd zat ik te luisteren…..

Hij beschreef oa. de manier van werken van een mier. We kennen allemaal de uitdrukking; ’zo ijverig als een mier’. Nou dat blijkt ook echt zo te zijn. Er zijn werkmieren die keihard werken om het nest te onderhouden, de mierenkolonie in leven te houden.

Echter, vertelde Arjan, er zijn ook mieren die niet werken maar op verkenning gaan. Het zijn er maar een paar, maar ze zijn bijzonder. Dat zijn de mieren die in de gaten hebben dat het voortbestaan van het nest gevaar loopt. Omdat het bijvoorbeeld op langere termijn niet de temperatuur kan behouden die het meest gunstig is voor het voortbestaan.

Wat doet nou zo’n mier. Die ontvoert een andere mier en maakt een spoor naar een nieuwe plek. Daar waar het wel gunstig is. Die ene mier zal misschien niet blijven omdat hij die nieuwe plek niet ziet zitten. De trendsetter-mier blijft het proberen totdat er wel een mier op die nieuwe plek blijft zitten. Daarna volgen als snel nieuwe mieren en wordt het gehele nest verplaatst.

Bijzonder hoe dat werkt.

Ik denk aan de kinderen in mijn praktijk die zich anders voelen, zich het buitenbeentje in de klas voelen, geen aansluiting hebben. Aan de kinderen die anders zijn vanwege hun hoog gevoeligheid, hun hoogbegaafdheid of omdat ze op een andere manier buiten de groep vallen.

Ik denk aan de mier en aan zijn belangrijke positie. Ik geloof oprecht dat al deze ‘andere’ kinderen zijn zoals de mier. Nu bijzonder en misschien buiten gesloten. Om straks een belangrijke verandering te kunnen zijn.

(Heb je behoefte om hierop te reageren? Voel je welkom! En mag altijd in een pb-tje als je dat fijner vindt)

 

- Ontspannen Jezelf Zijn -