Wat is succes?

 -12 september 2019 -

 

Veel succes!  Wens jij dat je kinderen ook toe als ze ’s ochtends de deur uitlopen en je weet dat ze een toets hebben? Of als je weet dat je partner een belangrijk gesprek heeft op het werk?

 

Ik wel. Het is naar mijn kinderen toe eigenlijk een normale riedel geworden naast het; “denk eraan; goed lezen, altijd iets invullen, denk aan de plusjes en de minnetjes (de ‘details’ bij wiskunde) en géén paniek, je weet altijd wél iets”. En dan, net voor ze de deur uitlopen ‘Veel succes!’

 

Wat is succes eigenlijk? Soms, zoals in bovenstaande zin, klinkt het voor mij meer als “Veel Geluk”!

 

Maar wat is succes voor jou en je kind?

- Is succes dat kinderen moeiteloos het school jaar doorkomen?

- Is succes dat ze het sociaal leuk hebben met klasgenoten? Dat ze kennelijk moeiteloos hoge cijfers halen of dat ze, ondanks dat een vak hen niet zo goed ligt, toch met volle overgave hun huiswerk doen omdat ze weten dat het lonend zal zijn?

- is succes dat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen om meer energie in het ene vak te stoppen dan in het andere omdat ze weten dat dat ene vak wel meetelt voor het examen en het andere niet?

- Is succes moeiteloos een 10 halen voor een topo-toets of een onvoldoende halen maar wel tijdens de toets een groot leermoment gehad hebben (zoals merken dat je niet alles kunt onthouden en zélf op het idee komen alle materialen die je wel tot je beschikking hebt in te zetten om je geheugen het iets makkelijker te maken?)

- Is succesvol zijn juist zo veel mogelijk fouten maken (omdat je daarvan het meeste leert?)

 

 

Voor mij is succes thuis een basis te  creëren waar mijn gezin het gevoel heeft met alles terecht te kunnen. Waar ze liefde en rust kunnen vinden, zichzelf mogen en kunnen zijn. En qua werk? Voor mij is het een persoonlijk succes bedenken dat je een andere richting op wilt binnen je vakgebied, alles opgeven en binnen twee jaar een opleiding volgen en een praktijk opzetten.

Maar het échte succes zit hem in de kleine dingen: een blij berichtje van een oud-coachee dat ze het zo prettig vind dat ik haar ondersteund heb bij het , ontdekken van, haar hooggevoeligheid. Een mailtje van een moeder die aangeeft dat haar dochter het leren helemaal in haar vingers heeft en met mooie cijfers over gaat; een gesprek met een ouder die vertelt dat zijn dochter het na 3 jaar nog steeds heeft over de leuke tijd die ze bij mij gehad heeft in de gastouderopvang.

 

Ik ben benieuwd…….Wat is succes voor jou? En hoe ga jij dit waarmaken de komende periode?