26 maart 2021

Ik lees en hoor steeds meer dat tieners depressief zijn. 80% van de ondervraagde jongeren zou op dit moment depressief zijn. Nou vind ik zelf depressief een groot woord en ik weet als geen ander dat iemand die echt depressief is hulp nodig heeft en dat je daar als gezin ook hulp bij nodig hebt. Maar 80%? Gelukkig werden er bij die cijfers vragen gesteld en wat bleek; de jongeren die de enquête invulden bleken dat gedaan te hebben bij een bureau dat hulp verleend op dat vlak. Het was dus niet een representatieve groep als we het hebben over álle jongeren in de maatschappij.

Maar dat houdt niet weg dat het op dit moment tieners sombere gevoelens kunnen hebben. Iets dat iets heel anders is dan depressiviteit en wat we waarschijnlijk allemaal wel even een keer gevoeld hebben tijdens de afgelopen periode.

Zeker voor tieners kan het een moeilijke tijd zijn. Wij zelf gaan er hiervan uit dat deze periode nog wel even aanhoudt. We vergelijken het hier thuis met de Spaanse Griep van 100 jaar geleden. Die maakte ook veel slachtoffers en duurde ongeveer 2 jaar. Wanneer je het vanuit dat perspectief bekijkt zijn we toch al een aardig stuk op weg.

Gelukkig kun je in die tijd zelf ook het een en ander doen om de somberheid niet al te veel de overhand te laten nemen. Preventieve maatregelen dus of wanneer je merkt aan je tiener dat de stemming wat omslaat, de vaart er uit is, de energie wegsijpelt zijn er een aantal stappen die je, samen met je tiener, kunt zetten om dit weer omhoog te krijgen. Voor mij zijn het echt de basisbehoeften om als mens lekker in je vel te zitten.

 

  1. Gezonde en goede voeding (en voedingssupplementen)

De basis op lekker in je vel te zitten. En natuurlijk kan af en toe iets ongezond best wel. We weten allemaal hoe fijn het is om met een zak chips een goede film te kijken. Maar je weet ook hoe je je voelt na een maaltijd waarin je net even iets teveel hebt gegeten. Vaak wil je dan het liefst alleen maar naar bed of je hangt uitgezakt op de bank fitter wordt je er in ieder geval niet van. Ook hier hebben we in het begin gebakken (veel taart uitgeprobeerd) maar werd dat in de loop van de tijd wat minder. Sinds januari maak ik bijna iedere ochtend als ontbijt een smoothie. Sinasappelsap en fruit. Het is een handig, snel en gezond ontbijt. En je begint je dag goed.

 

  1. Beweging

Veel lessen zijn online nu, het fietsen naar school is minder, ook al is de school inmiddels weer begonnen en mag er weer gesport worden. Bij ons op school werd er tijdens lockdown 2 ook vanuit huis gesport. Op een creatieve manier deed de jongste mee met gym. Wandelen, fietsen of skeeleren. Via een app en een selfie konden ze laten zien wat ze hadden gedaan. Als ouder kun je er nog wat beweging aan toevoegen. ’s Avonds even een blokje om, tussen de middag samen naar de supermarkt een gezonde lunch halen of even een spelletje in de tuin.

 

  1. Voldoende slaap

Weet jij hoe laat je tiener naar bed gaat? Vroeger bracht je ze naar bed maar op deze leeftijd gaan ze zelf. Gaat jouw tiener dan ook direct slapen of ligt de verleiding van telefoon, internet of tv nog op de loer? Een tijdje terug zag ik bij ons thuis dat het steeds een beetje later werd voordat er geslapen ging worden. Een paar avonden achter elkaar ben ik toen bewust even naar boven gegaan om ze op tijd te laten slapen.

 

  1. Ontspanning

Hoe goed ontspant jouw tiener? En dan bedoel ik niet half hangend op de bank of in bed met de telefoon tegen zijn neus aangeklemd. Dat brengt je brein niet tot rust maar juist meer prikkels naar binnen. Echt even je hoofd leeg maken door te gaan sporten, te bewegen of een ontspanningsoefening te doen is een hele andere manier van ontspannen.

 

  1. Sociale contacten

Helaas zijn deze nog steeds beperkt maar ik zie veel tieners die nu het gevoel hebben dat er helemaal niks meer mogelijk is. Natuurlijk is het belangrijk op te letten maar kijk naar wat wél mag. Is jouw kind 1e jaars student en heeft het studiegenoten alleen nog maar online gezien? Laat ze eens 1 op 1 af bij hen thuis, bij jou thuis of buiten. Zo leer je elkaar goed kennen. Wanneer je dit 1x per week doet met een andere studiegenoot dan ken je binnen no-time een gedeelte van je klas/werkgroep. Een goede basis voor als wél weer live les gegeven gaat worden of jouw kind toch op kamers gaat.

 

  1. Kijk naar wat wél kan

Net als bij de sociale contacten is het goed om te kijken naar wat wél kan en kon de afgelopen periode. Bekijk eens met je tiener wat de mogelijkheden zijn die ze nu hebben en die er anders niet geweest waren. Ze hebben ervaren hoe het is om online les te hebben. Geen reistijd te hebben en kortere lesdagen ervaren. Ze konden langer uitslapen daardoor. Er was misschien meer rust in huis. Tussen de middag kon je een lekker lunch klaar maken in plaats van boterhammen uit een bakje te eten. Er was meer tijd voor je huisdieren. Je hebt tijd gehad om andere dingen te leren zoals koken en bakken. Misschien moest je wel meehelpen met het huishouden, vond je niet leuk, maar was wel super leerzaam. Misschien is er wel een leuke online cursus op hobbygebied waar je nu de tijd voor hebt. En als je 1e jaar student was en je hebt besloten om niet op kamers te gaan; je hebt een hoop geld bespaard, scheelt een stuk in je studieschuld!

 

  1. Perspectief

Creëer samen perspectief. Veel tieners denken niet veel verder dan een paar weken vooruit en dan lijkt het eindeloos te duren. Maar denk samen eens verder dan dat. Wat zou je willen als alles ‘gewoon’ was geweest. Wat wil je doen over 1 jaar, wanneer je achter om kijkt wat wil je dan gedaan hebben? Deze situatie gaat niet eeuwig duren al begrijp ik heel goed dat dat wel zo lijkt. Zeker wanneer je je realiseert dat we nu ruim een jaar verder zijn en tot ongeveer 10% van hun leven is. Dat zou voor jou en mij ongeveer gelijk staan aan minimaal 4 of 5 jaar.

 

  1. Creëer je eigen zekerheid

Er is op dit moment veel onzeker. Maar binnen jouw mogelijkheden kun je je eigen zekerheid creëren. Dingen om naar uit te kijken. Maak met elkaar een plan, wat kunnen jullie met elkaar doen? Is dat een wekelijkse spelletjesavond in lassen, samen in de tuin werken, iets creatiefs oppakken, een speurtocht uitzetten in je omgeving, een familiequiz maken? Er is van alles waar je wél invloed op hebt.

 

  1. Relativeer

Ook dit gaat weer voorbij. Uiteindelijk wordt het weer anders. Kun je terug kijken op deze periode. Misschien wel met plezier of dankbaarheid voor de dingen die er ook waren.  Blijkt dat je enorm veel geleerd hebt van deze periode. Omgaan met onzekerheid, je flexibel opstellen, waarderen dat wat er is, inzicht in hoe het voor anderen moet zijn om écht dagelijks aan huis gekluisterd te zijn.

Tijdens de Spaanse Griep, 100 jaar geleden, hadden we geen verstand van hygiëne, was de gezondheidszorg een stuk minder ontwikkelt, was er geen internet en mogelijkheid om online contact te houden, was voedsel écht een stuk schaarser. Hoe fijn is het dat we dat nu wél hebben.

 

  1. Bespreek samen

Samen dingen bespreken kan heel verhelderend zijn. Je kunt dit dagelijks doen maar ook ‘officieel’ een vergadering hebben iedere week. Kijk wat bij jullie past binnen het gezin.

 

 

Tot slot:

Mocht je merken dat je tiener blijft piekeren dan is de AccesBars behandeling een goede optie. Deze behandeling zorgt ervoor dat je je een stuk ontspannener voelt maar ook dat je dingen kunt los laten. Ik zelf ervaarde het alsof er een last van mijn schouders was en ik voelde me een stuk lichter.