Veel gestelde vragen

Wat doet een tienercoach precies?

Als tienercoach richt ik me op meiden tussen de 12-18 jaar. Mijn missie is om deze doelgroep zo ontspannen mogelijk zichzelf te laten zijn. De afgelopen jaren heb ik met meerdere tieners mogen werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen en meer ontspanning. Ik werk aan de hand van coachgesprekken, creatieve opdrachten, ontspanningsoefeningen, spellen en AccesBars. Samen met jouw dochter ga ik aan de slag. Waar loopt ze tegen aan in het dagelijks leven? Wat vindt ze lastig of moeilijk? Waar zou ze wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Binnen het traject dat ik vooraf met jullie heb afgesproken pas ik de gesprekken, oefeningen, opdrachten en spellen zo aan dat ze goed aansluiten bij de hulpvraag van jouw dochter. 

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind gecoacht worden?

Ik heb me gespecialiseerd in tienermeiden van 12 tot en met 18 jaar die (vermoedelijk) meer/hoog sensitief zijn en/of meer/hoogbegaafd. Ervaar je veel herkenning en is je kind jonger? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Een fijne coachbare leeftijd begint bij 9 jaar. Vaak zal dit zijn in combinatie met het coachen van jou/jullie als ouder.

Mijn tiener zit niet lekker in haar vel, maar ik weet niet precies wat er aan de hand is. Kan ik dan bij jou terecht?

Ja zeker kan dat. Ik ga eerst met jullie om de tafel om meer helderheid te krijgen. Waar kunnen jullie ondersteuning bij gebruiken? Gaat het bijvoorbeeld om faalangst en de neiging tot perfectionisme? Of heeft jouw tiener het gevoel er niet bij te horen? Op basis daarvan ontwikkel ik een plan, doe ik een voorstel en ga ik met jouw kind aan de slag. De coaching word afgestemd op jullie persoonlijke situatie. De ervaring leert dat we rond de 3e bijeenkomst de kern van het probleem naar boven kunnen halen.

Ik maak me zorgen over mijn tiener maar school herkent mijn zorgen niet. Wat nu?

Ik zie dit vaker in de praktijk. Kinderen en tieners gedragen zich op school anders dan thuis. Thuis kunnen ze zich ontladen en ontspannen zichzelf zijn omdat ze even geen onderdeel zijn van een groep waar aan ze zich moeten aanpassen. Boosheid, maar ook druk gedrag, huilend uit school komen, dwars zijn of juist niet willen praten en zich terugtrekken. Het komt allemaal voor. 

Voor jou en je gezin kan dit heel vervelend zijn. Twijfel niet aan jezelf en schakel hulp in wanneer je het idee hebt dat het nodig is. Zo zit jouw tiener weer sneller lekkerder in haar vel. 

Ik wil graag dat mijn dochter ondersteuning krijgt maar zij twijfelt Wat kan ik doen?

Geen probleem, dat komt wel vaker voor.  Wanneer dit het geval is spreek ik met jullie af om eerst even samen (tiener en één ouder) langs te komen om een kopje thee te drinken. Gewoon, om eens kennis te maken met mij en de praktijkruimte. Tijdens dit gesprek hoeft er niets, er wordt in principe ook nog niet gecoacht. Het gaat puur om de kennismaking. Vaak is daarna het ijs gebroken en staat de tiener open voor coaching. Dat is voor mij heel belangrijk. Wanneer de weerstand of de angst blijft bestaan en het een 'nee' blijft  ga ik dat niet forceren en wordt er (voorlopig) niet gecoacht. En dat is prima. Sommige tieners hebben net even iets meer tijd nodig. 

Hoe lang duurt een coachtraject en wat kost dat? 

Na een 1e contactmoment (bij mij in de praktijk of telefonisch) neem ik even de tijd om jouw verhaal en mijn mogelijkheden op een rijtje te zetten. Daaruit volgt een voorstel die ik je per mail toestuur, inclusief een prijsopgave. 

Is er een wachtlijst en heb ik een doorverwijzing nodig? 

Nee, meestal is er geen wachtlijst en kun je binnen 1-2 weken terecht. Dit kan omdat ik werk met korte trajecten van 3-7 bijeenkomsten.  Je hebt voor het inschakelen van een coach geen verwijsbrief nodig van een huisarts. 

Ik wil graag eerst even persoonlijk contact voordat het coachtraject start. Kan dat ook?

Ja zeker kan dat. We kunnen een afspraak maken om even telefonisch contact te hebben zodat ik je vragen kan beantwoorden. Mijn telefoonnummer is 06-20816773.