Veel gestelde vragen

Wat doet een kindercoach precies?

Een kindercoach ondersteunt jou als ouder door met jouw kind (en soms ook met jou als ouder) aan de slag te gaan. Wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit, het op school niet goed loopt of je kind een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt kun je een kindercoach inschakelen.

Mijn specialisatie ligt op het gebied van hoog gevoelige (en vaak ook hoogbegaafde) kinderen en tieners bij wie het even niet lekker loopt op school. Je kind ervaart bijvoorbeeld veel spanning op school waardoor het thuis niet lekker loopt (lees; boze buien, veel huilen, klachten zoals buikpijn of slecht slapen).  Gespannen zijn op of door school kan verschillende oorzaken hebben. School zelf kan spanningen oproepen maar ook specifieke situaties zoals een spreekbeurt moeten houden of het woord moeten nemen in de klas (faalangst)

 

Wat doet een tienercoach precies?

Bij tieners richt ik me vooral op de havo/vwo leerlingen waarbij het niet zo goed gaat als verwacht (bijv. veel tekortpunten hebben, dreigen te blijven zitten of denken over te stappen naar een lager niveau dan geadviseerd op de basisschool).  De oorzaak is vaak te vinden in het feit dat ze geen kennis hebben over het maken van een planning, niet weten hoe ze het beste kunnen leren of welke manieren van leren ze kunnen toepassen. Maar ook hier komt faalangst voor.  Je huiswerk niet durven maken omdat je bang bent het fout te doen, projecten uitstellen omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken. 

Heel jammer! We nemen namelijk vaak als ouder maar aan dat het gewoon niet zo goed gaat op school of dat het advies van de basisschool toch niet passend was. Terwijl als ik er samen met de tiener over in gesprek ga, tips geef, we ons verdiepen in het leren zelf, ze gewoon de opleiding en het niveau kunnen blijven volgen waarmee ze gestart zijn, uiteindelijk toch overgaan of tekortpunten weggewerkt worden. 

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind gecoacht worden?

Er kan op elke leeftijd gecoacht worden maar aangeraden wordt vanaf een jaar of 8/9. Dan kan een kind zelfstandig, dus zonder de aanwezigheid van ouders, in de praktijk aanwezig zijn. Afhankelijk van de persoonlijke afspraken die ik met jullie maak kun je als ouder het laatste kwartiertje even aanschuiven of stuur ik je een samenvatting per mail. Ook zal ik soms voorstellen één of twee sessies met jou als ouder te houden wanneer ik verwacht dat dat een grote bijdrage zal zijn voor de ondersteuning van jouw kind. 

Is jouw kind jonger dan 9 jaar en hebben jullie als gezin hulp nodig dan worden de ouders gecoacht.

Is jouw kind een middelbare scholier dan coach ik alleen jouw kind en krijg je van mij een samenvatting per mail.

Mijn kind zit niet lekker in haar vel, maar ik weet niet precies wat er aan de hand is. Kan ik dan bij jou terecht?

Wanneer je kind niet lekker in haar vel zit is dat heel vervelend. Het heeft een grote weerslag op jullie als gezin. Natuurlijk kun je dan bij mij terecht. Soms kan ik jullie al op weg helpen met één keer een gesprek. Na het luisteren naar jouw verhaal krijg je dan van mij een aantal tips mee waar je mee aan de slag gaat. Daarnaast zal ik jullie een voorstel doen voor coaching en hebben we met een dag of 2 nog even contact.

 

Zit jouw kind al op de middelbare school dan hoor ik graag van jou als ouder waar je denkt dat jouw kind ondersteuning bij kan gebruiken. Gaat het vooral om het leren of zit faalangst in de weg? Heb je het idee dat jouw kind heel veel leert maar zijn de cijfers er niet naar? Na dit intakegesprek ga ik samen met jouw kind aan de slag. Ik luister, kijk en hoor haar verhaal. Heeft jouw kind dezelfde hulpvraag of wil het graag ergens anders ondersteuning bij? De coaching word afgestemd op jullie persoonlijke situatie. De ervaring leert dat we rond de 3e bijeenkomst de kern van het probleem naar boven kunnen halen.

Ik maak me zorgen over mijn kind maar school zegt dat er niets aan de hand is. Wat nu?

Heel herkenbaar voor mij. Ook ik zag dingen bij mijn kind, heb dat aangekaart op school maar het werd niet herkend. Toen vond ik dat, op zijn zachts gezegd, heel vervelend. Nu ben ik er achter dat mijn kind zich op school ook echt anders gedroeg. Logisch dat mijn zorgen niet herkend werden. En ook niet gek. Een kind houdt zich op school vaak in, past zich aan aan de groep. Thuis komt dan vaak de ontspanning omdat het daar zichzelf kan zijn. Heel vervelend voor jou als ouder. Tegelijkertijd ook een compliment want jouw kind durft helemaal zichzelf te zijn en voelt zich thuis bij jullie. Het uitten van overprikkeling kan bij de een anders uitpakken dan bij de ander. Boosheid of verdriet, een jonger kind pesten, met de deuren slaan. Maar ook zich terug te trekken achter I-pad of tv of geen behoefte hebben aan afspreken met vriendinnen komt voor. 

 

Toch kan het als ouder heel vervelend zijn. Het probleem doet zich wel thuis voor en jij hebt er, bijna,  dagelijks mee te maken. Twijfel niet aan jezelf, ga op je moeder gevoel af. Heb je het idee dat je kind wel wat ondersteuning kan gebruiken neem dan zeker contact op. We gaan samen in gesprek en kijken wat ik voor jullie kan betekenen. Het kan zijn dat we besluiten samen aan de slag te gaan, het kan ook zijn dat ik je tips geef die je de komende tijd kunt toepassen. Mocht je kind aan iets anders behoefte hebben dan ik kan bieden kijk is samen met jullie naar andere oplossingen en verwijs ik jullie door.

Ik wil graag dat mijn kind ondersteuning krijgt maar hij/zij wil geen hulp. Wat kan ik doen?

Geen probleem, dat komt vaker voor. Vaak zijn kinderen onzeker, vinden ze hun probleem maar raar of durven ze er niet zo goed over te praten. Het onbekende vinden ze vaak spannend. Wanneer dit het geval is spreek ik met jullie af om eerst even samen (kind en één ouder) langs te komen om een kopje thee te drinken. Gewoon, om eens kennis te maken met mij en de praktijkruimte. Tijdens dit gesprek hoeft er niets, er wordt in principe ook nog niet gecoacht. Het gaat puur om de kennismaking. Vaak is daarna het ijs gebroken en staat het kind open voor coaching. Dat is voor mij heel belangrijk. Wanneer de weerstand of de angst blijft bestaan en het een 'nee' blijft voor een kind ga ik dat niet forceren en wordt er (voorlopig) niet gecoacht. En dat is prima. Sommige kinderen hebben net even iets meer tijd nodig. 

 

Bij tieners met weerstand maar die toch openstaan voor een kennismaking ga ik aan de slag met een 1e 'les'. Zo ervaren ze hoe de coaching in de praktijk is. Vaak hoor ik dat het leuker was dan verwacht. 

Mijn kind heeft steeds buikpijn en slaapt slecht. Wat kan jij als kindercoach voor mijn kind doen? 

Als energetisch kind- en tienercoach ga ik ervanuit dat buikpijn, of andere pijnen/klachten, een uiting is van het lichaam om te vertellen dat er iets niet goed zit* . Het kan zijn dat je kind zich zorgen maakt, veel piekert of nadenkt. Dat kan bewust maar ook onbewust. Vaak kom ik daar achter als ik met het kind in gesprek ga. Het kan iets heel kleins zijn waar we als volwassenen niet bij stil staan of al lang vergeten zijn. Maar ook iets groots zoals het verlies van een opa of oma, ook als dat al wat langer geleden is. 

 

*Bij terugkerende lichamelijke klachten is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Bovendien zou ik je adviseren om de arts specifiek te vragen onderzoek te doen naar voedselintoleranties. Het  is mijn ervaring dat hoog gevoelige kinderen vaak ook gevoelig zijn voor specifieke voedingsmiddelen. Veel voorkomend zijn glutenintolerantie en lactose/koemelk.

Mijn kind is het afgelopen jaar erg veranderd, ze is zichzelf niet meer.  Weet jij wat het kan zijn? 

Dat zou heel handig zijn als ik dat zo kon zeggen op afstand. Helaas lukt dat niet. Ik ga daarom altijd met jou als ouder en  met je kind in gesprek. Er kunnen zich situaties hebben voorgedaan waar je als ouder niet aan gedacht hebt en die in een gesprek naar boven kunnen komen. Zijn er de afgelopen periode ingrijpende gebeurtenissen geweest? Privé of op school? Een verhuizing, een andere leerkracht, een overlijden. Maar ook de huidige maatschappelijke situatie maakt een grote indruk op onze kinderen. Ook de leeftijd kan een rol spelen. Zo rond de leeftijd 8-10 spreken we van de 9-jaarsfase. Een periode waarin er veel veranderd voor je kind. In de klas beginnen zich groepjes te vormen, het 'meiden-venijn' kan een rol gaan spelen. Op sommige momenten zijn ze echt nog kind en spelen met vriendinnen met poppen en barbies en op andere momenten zie je dat ze behoefte gaan hebben aan een eigen plek en zich afzonderen. 

 

Bij tieners kan de pubertijd een rol spelen. Zeker in de brugklas speelt er veel. Een andere school, docenten, nieuwe vakken. Je bent niet meer de oudste maar nu de jongste van de school. Je moet je weg nog vinden en je plekje weer vinden binnen de groep. Daarnaast zijn er ook nog eens lichamelijke/hormonale veranderingen die van invloed zijn op gedrag en gevoelens van je kind. 

School heeft aangegeven dat ze ons willen verwijzen naar een hulpverlenende instantie. Wij zien dat niet zo zitten. Kun jij hier wat mee?

Uiteraard ben ik dan benieuwd welke hulp school jullie geadviseerd heeft om in te schakelen. En wat de redenen daarvoor zijn. Je bent altijd vrij om de hulp in te schakelen die jij voor jouw kind op dat moment heb beste en meest passend vindt. Belangrijk is dat je als ouder een goed gevoel hebt bij een hulpverlener. Wanneer jij je op je gemak voelt en vertrouwen hebt zal je dat uitstralen op je kind en zal de hulp eerder effectief zijn. Iedere coach of therapeut heeft zijn of haar eigen methode, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Volg je eigen gevoel hierin en kijk goed wat bij jou, je gezin en je kind past.

Hoe lang duurt een coachtraject en wat kost dat? 

Na een 1e contactmoment (bij mij in de praktijk of telefonisch) neem ik even de tijd om jouw verhaal en mijn mogelijkheden op een rijtje te zetten. Ik kijk daarbij en voel aan op welke manier ik de grootste bijdrage voor jullie kan zijn op dit moment. Daaruit volgt een voorstel die ik je per mail toestuur, inclusief een prijsopgave. Ter indicatie; de meeste trajecten starten met 5 sessie van 1-1,5 uur. Mijn tarief voor trajecten is  € 65,00 per sessie. Een losse sessie kost €75,00. Tot op heden wordt een coachtraject niet vergoed door de zorgverzekering. 

Is er een wachtlijst en heb ik een doorverwijzing nodig? 

Nee, meestal is er geen wachtlijst en kun je binnen 1-2 weken terecht. Dit kan omdat ik werk met korte trajecten van gemiddeld 5 bijeenkomsten. Omdat ik probeer de coaching zoveel mogelijk na school te plannen kan het zijn dat jouw dag van voorkeur niet meer beschikbaar is maar we kijken altijd samen naar de best mogelijke oplossing. Je hebt voor het inschakelen van een kindercoach geen verwijsbrief nodig van een huisarts oid. 

Ik zie dat je energetisch coach bent, wat houdt dat precies in?

Dit betekent dat ik naast het coachen door middel van praten, creatief bezig zijn en spellen spelen ook op een andere manier naar jouw kind kijk. Die buikpijn of die steeds terugkerende hoofdpijn... Op welke momenten speelt dat op? Wat heeft die jou te vertellen?

Naast het aanleren van ontspanningsoefeningen waarbij jouw kind zelf werkt aan het leren ontspannen kan ik je kind ook helpen en ondersteunen door bijv. AccesBars toe te passen.  Dit haalt spanningen direct weg zodat je kind niet alles op eigen kracht hoeft te doen. 

Ik wil graag eerst even persoonlijk contact voordat het coachtraject start. Kan dat ook?

Ja zeker kan dat. We kunnen een afspraak maken om even telefonisch contact te hebben of een gesprek hier in de praktijk. We maken kennis met elkaar, ik luister naar jouw verhaal, geef je alvast wat tips en maak een vrijblijvend voorstel. Je hebt dan even de tijd om er over na te denken en het thuis te bespreken. Na een dag of 2 hebben we weer even contact. Willen jullie verder dan maken we daarna verdere afspraken en gaan we aan de slag met de coaching.