Wanneer je hooggevoelig bent is (kunnen) ontspannen een levensvoorwaarde.

 

Immers door je hooggevoeligheid neem je prikkels eerder, sneller, gedetailleerder waar en zijn het er vaak méér dan bij iemand zonder extra gevoeligheid. Hooggevoelige kinderen/volwassenen hebben namelijk een andere manier van het filteren van prikkels waardoor de prikkels vaak ook dieper doordringen. Deze andere manier van prikkels verwerken is inmiddels wetenschappelijk bewezen.

 

Maar je goed kunnen ontspannen kost inspanning.

Je bewust worden van je reactie, het (h)erkennen van je (over) prikkeling en

ontdekken op welke manier jij het beste ontspant is een echte ontdekkingstocht. 

 

 

Omdat we allemaal verschillend zijn reageren we ook anders op prikkels. Bovendien kan het van situatie tot situatie verschillen hóe je reageert. 

Ook bij hooggevoelige kinderen/volwassenen zijn de 3 basis stress-reacties van toepassing; freeze, flight en fight. Dit zijn de principes die we in de oer-tijd gebruikten (en nu nog steeds)

 

Freeze; Wanneer er een stress-prikkel op je afkomt en je als het ware 'bevriest'. Je reageert niet, In de oertijd kon deze reactie heel functioneel zijn bijvoorbeeld wanneer je ergens een groot stuk wild tegen kwam. Zelf heb ik de 'freeze- reactie' bijvoorbeeld wanneer iemand iets onaardigs tegen je zegt, een gemene opmerking maakt. Dan ben ik zo overrompeld dat iemand überhaupt onaardig kan zijn dat ik niet weet wat ik terug moet zeggen. Later bedenk je natuurlijk van alles maar op het moment zelf....

 

Flight; Wanneer er een stress-prikkel op je afkomt en je heel hard wegrent. Dit kan zowel fysiek maar ook mentaal. In de oertijd kon deze reactie functioneel zijn als je bijvoorbeeld iets tegenkwam waarvan je sowieso wist dat je het onderspit zou delven. Als hooggevoelig kind (en nu nog) vond ik het bijvoorbeeld heerlijk om weg te dromen in het verhaal van mijn boeken of een film. Even een moment uit de realistische wereld stappen. Ook het gebruik van alcohol of bijv. te veel snoepen kun je zien als een vlucht. 

 

Fight: Wanneer er een stress-prikkel op je afkomt en je er direct op afgaat. Dit kan ook zowel fysiek als mentaal. De beste verdediging is de aanval. Bij sommige hooggevoelige kinderen zie je dit terug als ze na schooltijd of in de pauze een 'kort lontje' hebben en dan soms letterlijk de confrontatie aangaan. Fysiek door van zich af te slaan maar het kan zich ook uitten door het hebben van 'een grote mond' of steeds anderen de schuld geven

Om jezelf en je reacties goed te leren kennen is het raadzaam om voor jezelf (of met een coach) te evalueren wat er met je gebeurde na een stress-reactie. Wat was de situatie, hoe reageerde je daarop, welk gevoel kwam erbij kijken en met welk gevoel bleef je achter?

 

Het is mijn ervaring dat het regelmatig ontspannen (juist op momenten dat je geen last hebt van stress) en het blijven oefenen en ontdekken van verschillende methodes van ontspanning bijdragen aan een betere/andere manier van het verwerken van prikkels.

Ontspanningstip 1:  De zorgenpot

Dit is een fijne en makkelijke tip die eenvoudig is toe te passen. Op een vast moment van de dag (bijv. tijdens het eten of net voor het slapen gaan) kun je je kind vragen zijn zorgen op kleine briefjes te schrijven en die in een pot te doen. Wanneer je dit 's avonds doet dan kan het zonder zorgen gaan slapen.  Je kunt vragen aan je kind of je de briefjes mag lezen of dat hij/zij ze ongezien in de pot wil doen. De volgende ochtend kunnen ze (in overleg met je kind) eruit gehaald worden om weggegooid te worden of je kunt ze laten zitten. Een andere tip is om ze één keer per week te verbranden in de open haard of op een vuur buiten.

 

Ontspanningstip 2 : Spierspanning en ontspanning

Ook deze tip kan je kind zelf toepassen. Wanneer het in de klas behoefte heeft aan een moment van ontspanning kan het goed stevig op zijn/haar stoel gaan zitten met beide voeten op de grond. Probeer je voeten zo hard mogelijk in de vloer de duwen. Wisselend loslaten en duwen. Doe dit een stuk of 5 keer.

Daarna zijn de knieën aan de beurt. Duw je knieën zo hard mogelijk tegen elkaar en laat ze weer even los. Duwen en loslaten. Dit kun je een stuk of 5 keer doen totdat hij/zij voelt dat het voldoende is.

Hetzelfde kun je doen met je handen tegen elkaar aan. Hard duwen en dan weer loslaten. Ook dit een stuk of 5 keer totdat het zelf voelt dat het voldoende is.

 

Ontspanningstip 3 Visualisatie/OntspanningsApp

 

Kinderen hebben een groot voorstellingsvermogen, zeker de hooggevoelige kinderen zijn vaak beelddenkers. Een visualisatie (in gedachten ergens naar toe gaan) kan dus heel prettig voor ze werken. Je kunt als ouder zelf een visualisatie voorlezen maar je kunt ook op zoek naar een passende App. Er zijn Apps (betaald en gratis) speciaal gericht op kinderen. Kijk en luister (indien mogelijk) goed naar de App, het liefst samen met je kind. Een bepaalde stem of intonatie kan soms irriteren of afleiden en komt zeker bij hooggevoelige kinderen heel nauw. 

Zelf heb ik positieve ervaringen met de Mediation Moments App waar ook visualisaties gericht op kinderen in staan.

Ontspanningstip 4 Goede houding/Ademhaling

In de klas:

Wanneer een kind op school even terug wil komen bij zichzelf en dit ongemerkt wil doen is dit een fijne oefening.

Ga goed stevig op de stoel zitten met beide voeten op de grond. Zo kan de energie goed doorstromen (je kind kan dit zelfs visualiseren, laat hem/haar voorstellen dat de (drukke/belastende) energie van boven zijn hoofd, door zijn lijf stroomt en via zijn voeten de aarde in gaat.

Wanneer het dan de hand op de buik legt (net onder de navel) zakt de ademhaling als vanzelf.

Laat je kind dan een paar keer inademen door de neus (je kunt hierbij eventueel toevoegen; adem positieve/rustige energie in) en uit door de mond (je kunt hierbij eventueel toevoegen; adem drukke/belastende energie weer uit).